10 tips voor starters op de woning markt

15-04-2016

Bent u starter op de woningmarkt? Lees mijn 10 tips voor het aankopen van een woning!

Het kopen van uw eerste woonhuis is spannend en kan een ingewikkeld proces worden als u zich van te voren niet goed heeft laten informeren over mogelijke kuilen in de weg. Het kan u dan veel tijd en bovenal energie gaan kosten wat wij als zeer onnodig achten. Wellicht loopt u nu nog rond vragen als: Wat zijn mijn wensen? Waar wil ik graag wonen? Wat zijn de mogelijkheden binnen mijn budget? Ik probeer u met deze 10 tips zo goed mogelijk voor te bereiden op het proces van aankoop van uw eerste woning.

1.Schakel professionele hulp in

Het is belangrijk dat u zich goed laat adviseren over uw financiële mogelijkheden en over de woningmarkt anno nu. Er zijn veel vragen die bij u op komen die waarschijnlijk alleen een gespecialiseerde en ervaren adviseur kan beantwoorden. Loop niet te lang rond met uw vragen en durf ze te stellen: het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!  

2. Voorbereiding gesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga naar de website van de Autoriteit Financiële Markt om uzelf van tips en adviezen te voorzien. Op deze manier bereidt u zich optimaal voor!  

3. Gebruik de checklist hypotheekgesprek

Op de website van de Autoriteit Financiële Markt kunt u ook een checklist  vinden waarmee u uw gesprek kunt beoordelen. Mocht u ergens niet over eens zijn of worstelt u nog steeds met vragen? Neem direct contact op met uw adviseur om opheldering te vragen.  

4. Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kunt u goed adviseren over de huidige bewegingen in de woningmarkt en kunt u goed op weg helpen met het maken van belangrijke keuzes. Zo kunt u samen gaan kijken naar wat uw specifieke woningeisen zijn om te kijken waar u precies naar op zoek bent. Bij Winvest Onroerend Goed voorzien we u graag van persoonlijk advies en bekijken we per persoon wat de beste zoekstrategie is. Een aankoopmakelaar kan u ontlasten van een hoop onnodig werk en doet zijn uiterste best om voor u de beste aankoopprijs te realiseren. Loop niet te lang rond met uw vragen en durf ze te stellen: het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!

5. Ga na of je er minimaal 5 jaar zou kunnen wonen

Heeft u een leuk huis op het oog? Gezien de kosten van het aankopen van een woning, is het raadzaam om voor uzelf uit te maken of u er ongeveer 5 jaar zou kunnen wonen. Denk aan kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en de kosten ten behoeve van de financiering die deels uit uw eigen portemonnee komen. Het duurt gemiddeld gezien 5 jaar voor u deze kosten heeft terug verdiend. Het is daarom noodzaak dat u als starter op de woningmarkt goed bij uzelf te raden gaat of het huis groot genoeg is voor eventuele gezinsuitbreiding en of u zich goed zou kunnen inmengen in de buurt. Voorkomen is beter dan genezen!

6. Schakel een bouwkundig expert in

In overleg met uw makelaar is het soms verstandig om een bouwkundig expert in te schakelen als u een woning aankoopt. Er kunnen tijdens of na de koop van uw woning gebreken gevonden worden die u liever van tevoren had geweten. Om problemen te voorkomen en geld te besparen is een bouwkundig expert altijd een veilige optie!

7. Dubbelcheck de offerte en hypotheekvoorwaarde.

In de offerte en hypotheekvoorwaarden staan soms akelig kleine lettertjes met belangrijke zaken die misschien wel over het hoofd heeft gezien. Lees ze nog eens rustig en aandachtig door en neem geen overhaaste beslissing. De goedkoopste offerte voor een hypotheek is niet altijd de beste!

8. Kies voor een verhoogde inschrijving bij de notaris

Het kan voorkomen dat u bijvoorbeeld wilt verbouwen aan uw woning en daar extra geld voor wilt lenen. U kunt bij het kadaster voor een kleine vergoeding een hoger bedrag dan uw huidige hypotheeksom registreren om zodoende te voorkomen dat u opnieuw naar de notaris moet en daarmee onnodige kosten maakt.

9. Neem ontbindende voorwaarden op in het contract

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij u op het laatste moment misschien liever van de koop van uw woning afziet. Het is noodzakelijk om u in een dergelijk geval van te voren in te dekken door ontbindende voorwaarden in het koopcontract op te nemen. Zo kunt u dankzij het opgenomen voorbehoud van de koop afzien. Dit voorkomt u onnodige spanningen en kosten op het moment dat u ze absoluut niet kan gebruiken. Wij adviseren u hier graag over tijdens de aankoopbegeleiding.

10. Uw pensioen niet vergeten

U bent pas net begonnen op de woningmarkt en denkt nog vast niet aan uw pensioen. Toch is het raadzaam deze wel mee te nemen in de afweging als u een hypotheek afsluit. Wanneer u met pensioen gaat zullen uw maandinkomsten en maandlasten veranderen. Het is belangrijk dat u zich dit realiseert wanneer u de hoogte van uw hypotheek bepaald om zo op uw oude dag niet voor een dichte deur te staan.