Goed nieuws voor huizenzoekers

25-04-2016

Eerder op onze blog van vorig jaar kondigde wij aan dat kostengrens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) in het geding was omdat gezien de stijgende huizenprijzen de kostengrens zou zakken naar €225.000 per 1 juli dit jaar. Het plan is echter van tafel geschoven door De Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de NHG, die hierover een overeenstemming heeft bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Dat is goed nieuws voor u als aanstormend huizenkoper. Ik leg u graag uit waarom!

Goed nieuws voor huizenkopers

Waarom moet u als aanstormend huizenkoper blij verrast zijn? Wel, vanwege het feit dat u nog steeds voor de aankoop van uw woning met een prijs tot € 231.132 kan blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s. Dit zorgt er voor dat u met minder eigen geld toch een woning kunt aankopen zonder te veel financiële risico’s. Door de NHG durft een bank het risico van een financiering gemakkelijker aan en krijgt u de mogelijkheid om binnen uw budget een woning aan te kopen. Een tweede gunstige bijkomstigheid is dat de rentetarieven voor huizenkopers voordeliger zijn met de NHG en daarmee dus ook uw maandlasten. 

De NHG grens

Volgens het NHG werd de kostengrens in 2009 gebruikt als crisismaatregel en werd tijdelijk verhoogd tot €350.000. Dit werd gedaan uitsluitend om de woningmarkt toen deze ernstig in de slop zat een impuls te geven. Sinds 2012 werd deze grens weer stapsgewijs afgebouwd, waarbij de verlaging tot €225.000 de laatste stap zou zijn geweest. Dit zou voor als huizenkoper op de woningmarkt anno nu ongunstig zijn geweest voor de volgende reden: de NHG kostengrens wordt jaarlijks bepaald aan de hand van de gemiddelde huizenprijs. De huizenprijs gemeten in februari 2016 werd gesteld op het bedrag van €234.830 (bron: Kadaster). Als de kostengrens werkelijk naar €225.000 zou gaan, dan zou de maximale prijs per 1 juli 2016 €212.264 zijn geworden. Dit zou nadelig voor u zijn omdat deze prijs ver onder de gemiddelde huizenprijs ligt die is vastgesteld en sluit daarom niet goed aan bij de huidige bewegingen in de woningmarkt. De huidige kostengrens van €245.000 zorgt (met bijkomende kosten) voor een maximale prijs van €231.132, wat veel beter aansluit bij de gemiddelde huurprijs anno nu. 

Wat gebeurt er met de NHG grens in 2017?

Per 1 januari 2017 wordt net als in 2009 de NHG grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs, zoals ze nu ook hebben gecorrigeerd voor dit jaar. De nieuwe methodiek wordt opgenomen bij de NHG Voorwaarden & Normen 2017, die in het najaar bekend worden gemaakt. Doe er dus uw voordeel mee door gebruik te maken van deze verruiming van de NHG grens.

Uw meenemer 

Mocht u op zoek zijn naar een huis dan is het nu nog steeds een gunstig klimaat om een huis aan te kopen. De NHG grens wordt niet verlaagd en zal op €245.000 blijven. Dit betekent dat, mits u twijfels had over uw financiering van uw toekomstige woning, u nu opgelucht kunt doorzoeken naar uw droomhuis. Graag helpen wij u daarbij. Een aankoopmakelaar bij Winvest Onroerend Goed kunt u goed adviseren over uw financiële situatie en realiseert voor u de beste aankoopprijs! Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakend gesprek.

Recent bekeken