Hoeveel mag u in een keer aflossen op uw hypotheek?

08-11-2018

Soms zit het financieel mee. Een erfenis. Een flinke bonus. Winst in een loterij. Van dat extra potje geld kunt u heel veel doen. Op uw huis aflossen bijvoorbeeld. Hoeveel mag u eigenlijk in één keer boetevrij aflossen?

 

Maximum

Het klinkt heel aantrekkelijk, zoveel mogelijk van de hypotheek in één keer aflossen. Hoe lager het bedrag van uw hypotheek, hoe lager de maandlasten. Dat is nog eens een goede investering op de lange termijn. Dat klopt, dat is het zeker. Hypotheekverstrekkers hebben echter een bepaald maximum gezet op de hoogte van het bedrag dat u boetevrij kunt aflossen. De hypotheekverstrekker loopt namelijk behoorlijk wat rente mis op het moment dat u besluit uw hypotheek in zijn geheel of voor een groot gedeelte af te lossen.

Boetebedrag

Hoeveel u precies mag aflossen hangt van de hypotheekverstrekker af, maar in de regel geldt dat u tussen de 10 en 20 procent van de hoofdsom van de hypotheek boetevrij mag aflossen. U mag altijd meer aflossen maar dan betaalt u een boetebedrag over het extra bedrag dat u wilt aflossen. Hoe hoog deze boete is, verschilt weer per hypotheekverstrekker.

Uitzonderingen

In enkele gevallen geldt een uitzondering voor wat betreft het boetevrij aflossen van de hypotheek. In de volgende gevallen mag u wél boetevrij het gehele bedrag van de hypotheek aflossen:

  • Zodra u gaat verhuizen;
  • Zodra de rentevaste periode van de huidige hypotheek is afgelopen;
  • Bij de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering;
  • Als u een variabele in plaats van een vaste rente hebt;
  • Als de huidige rente bij dezelfde bank hoger is dan de rente die u op dit moment betaalt.

Indien u een groot bedrag wilt aflossen op uw hypotheek, informeer dan altijd naar de boeterente en bereken welke optie het meest voordelig is. Ieder jaar een beetje aflossen of in één klap een groot bedrag met de boeterente als “extraatje”. De keuze is aan u.