Huren of kopen?

21-03-2019

Misschien is dit een vraag die al een tijdje in uw hoofd rond spookt; Moet ik nu huren of toch iets gaan kopen? Bij het maken van deze keuze is het belangrijk dat u niets over het hoofd ziet. Om u te helpen bij het maken van deze keuze, hebben wij de belangrijkste verschillen tussen huren en kopen voor u onder elkaar gezet.

Een huis huren geeft u meer vrijheid

Bent u van plan om nog een lange reis te maken of weet u nog niet zeker of u hier wel wilt blijven wonen? Dan is een huurovereenkomst makkelijk opgezegd. Wanneer u een huis koopt krijgt u te maken met hoge kosten die u vaak pas na een langere periode heeft terugverdiend. Daarnaast kunnen wij u helaas niet garanderen dat uw huis hetzelfde waard blijft en dus voor dezelfde prijs kunt verkopen. Droomt u er altijd nog van om een wereldreis te maken? Dan kunt u eenvoudig uw huurcontact opzeggen en uw koffers pakken, zonder dat u onnodig extra kosten hoeft te maken.

Heeft u uw droomhuis gevonden of moet u toch nog het een en ander veranderen?

Het kan voorkomen dat u uw droomhuis heeft gevonden en dat er niets maar aan gedaan hoeft te worden. Maar stel nou dat dit niet het geval is. De keuken wilt u anders hebben en de badkamer is eigenlijk ook niet uw favoriet. Als het een huurwoning is dan heeft u niet altijd de vrijheid om dit aan te passen naar eigen smaak. Als u een koophuis heeft is dit anders. Juist door de keuken en/of badkamer aan te passen is het mogelijk dat de waarde van uw woning erdoor gaat stijgen.

Wie betaalt de onderhoudskosten?

Het voordeel van huren is dat grote onderhoudskosten vaak voor rekening zijn van de verhuurder, hierdoor hoeft u geen buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan voeg- en of schilderwerk, dak reparatie en het verhelpen van een lekkage. Bij een koophuis is het uw woning, dus u moet opdraaien voor de kosten die gemaakt worden. U heeft hier natuurlijk altijd de keuze of de reparatie uitgevoerd moet worden. Bij een koophuis is het wel verstandig om een buffer te hebben voor onvoorziene kosten. Stel dat er iets kapotgaat zoals bijvoorbeeld uw cv-ketel, dan wilt u dit gelijk kunnen vervangen en een buffer helpt u om deze kosten op te vangen.

Wat gaat het uw kosten?

Een huurwoning heeft minder bijkomende kosten dan wanneer u een huis koopt, de meeste kosten worden namelijk gedragen door de eigenaar van de woning. Als u besluit om een woning te kopen dan bent u verantwoordelijk voor onder andere:

  •          Gemeentelijke belastingen
  •          Onderhoud van de woning
  •          Verzekeren van uw woning
  •          Eventuele servicekosten en kosten voor de VvE (Vereniging van Eigenaren)

Maak de keuze die bij u past

Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen kopen of huren. Bij het maken van de afweging is het ook verstandig om uw maandelijkse kosten in kaart te brengen. Bij het huren van een woning betaalt u elke maand de huur en bij een koopwoning betaalt u uw hypotheek- en bijkomende kosten. Door de kosten met elkaar af te wegen heeft u meer duidelijkheid voor het maken van uw keuze. Bij een koopwoning is het erg belangrijk dat u ook gaat kijken naar de toekomst. U moet namelijk niet alleen op dit moment de lasten van een koophuis kunnen dragen, maar ook in de toekomst.

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Neem dan even contact met ons op!